Arta degustării cafelei

Degustarea unui espresso este o experiență ce implică toate simțurile.

Cafea în toate simțurile

Cafeaua perfectă reprezintă un întreg univers într-o singură ceașcă, care își dezvăluie toate subtilitățile după ce ți-a atins toate cele 5 simțuri.

Vizual

Experiența vizuală cea mai evidentă și în același timp specifică unui espresso este crema sa, sau „spuma” lui, din punct de vedere chimic.

Crema este consistentă și persistentă.

Vei fi sigur că te bucuri de un espresso veritabil dacă spuma este consistentă și persistentă, de culoarea alunei, fără bule de aer sau puncte albe. Culoarea maro închis provine de la caramelizarea zaharurilor. Ceașca Illy are dimensiunea și forma perfecte pentru a păstra spuma compactă. Grosimea porțelanului păstrează cafeaua caldă, la temperatura optimă de degustare (aproximativ 65°C).

Sunetul

Ascultă cu atenție! Ascultă cum se prepară cafeaua și fii atent la ce se întâmplă în jurul tău.

Fiecare sunet este important.

Fiecare sunet este important pentru o incursiune completă în degustare: murmurul ceștilor, boabele de cafea care cad din recipient pentru a fi apoi măcinate în râșniță, cafeaua care curge în ceașcă. Sunetele definesc de asemenea contextul în care savurezi cafeaua și, astfel, modul în care o experimentezi: trezirea de la micul dejun, agitația cafelei, râsete la o cină cu prietenii sau, pur și simplu, liniștea unui moment de relaxare.

Articol de illycaffè Franța

Mirosul

Inspiră profund și lăsă notele aromate ale cafelei să-ți mângâie și să-ți stimuleze simțurile.

Notele aromate ale cafelei îți mângâie și stimulează simțurile.

O cafea poate fi puternică și cu gust bogat sau mai diluată și slabă. Poate avea note elegante, clare, delicate sau obișnuite și mundane. Aroma puternică a espresso-ului illy transmite note fructate și ușoare de citrice, miere, caramel și iasomie proaspătă, combinate cu note mai viguroase de ciocolată și pâine prăjită.

Gustul

Espresso este o combinație de arome care pot persista în gură până la 15 minute. Echilibrul delicat dintre gustul dulce și amar este cheia armoniei sale.

Combinație de arome.

Senzația de dulce se datorează specificului cafelei utilizate pentru amestec și procesului de prăjire a boabelor de cafea. Cu cât sunt prăjite mai mult, cu atât gustul dulce lasă mai mult loc celui amar.

Simțul

Ia ceașca, amestecă espresso-ul și urmărește-i consistența.

Urmărește-i consistența.

De la prima înghițitură, vei simți o textură intensă și o dulceață bogată, plăcută, creată de uleiuri și zaharuri. Astfel, aroma și textura impreună diferențiază espresso-ul de toate celelalte băuturi. Textura trebuie să aibă finețea dorită: atunci când espresso este pregătit corespunzător, cafeaua alunecă în gură și mângâie papilele gustative.