INSULIȚE CU CAFEA, CARAMEL ȘI NUCI

  • Număr persoane 4
  • Dificultate Mediu
  • Timp preparare 20 min

Ingrediente

500 ml lapte
120 g zahăr
5 gălbenușuri
30 ml ristretto
100 g mix de nuci: alune de pădure, migdale, nuci
30 g zahăr pudră
8 albușuri 
160 g zahăr
100 g zahăr pentru caramel
100 ml cafea

Preparare

Pentru crème anglaise:
Într-o cratiță, fierbe laptele. Într-un bol, bate gălbenușurile împreună cu zahărul până obții o cremă, apoi adaugă ristretto-ul. Adaugă laptele fiert, amestecând continuu. Transferă compoziția în cratiță și gătește, amestecând continuu cu o spatulă până când compoziția se îngroașă. Crema nu trebuie să fiarbă. Lasă la răcit, apoi dă la frigider.

Pentru caramel:
Într-o cratiță, topește zahărul cu 2 linguri de apă până obții un caramel cremos. Adaugă cafeaua și lasă de-o parte.

Pentru insulițe:
Într-un bol, bate albușurile de ou spumă tare cu puțina sare și zahăr. Umple 4 boluri cu albușurile anterior bătute, acoperă cu folie alimentară și gătește-le la abur pentru aproximativ 5 minute. Lasă la răcit apoi scoate din boluri.

Asamblare:
Mărunțește grosier mixul de nuci, presară zahăr pudră și caramelizează-le. Toarnă crème anglaise într-un bol, cu grijă adaugă peste insuliță, decorează cu nuci mărunțite și toarnă peste caramel. Servește după răcire.